Optymalny wymiar stołu i ustawienia krzeseł do restauracji |
|
|
Artykuły branżowe -
Poradnik
|
Optymalne miejsce dla osoby siedzącej przy stole
- Prostokątne i kwadratowe stoły są bardziej ustawne i łatwiej jest dostosować ich rozstawienie do odpowiednich warunków w lokalu. Na przykład stoły mogą być łatwo przestawiane i zestawiane ze sobą tworząc większe dla większej ilości klientów.
- Okrągłe stoły są bardziej komfortowe lecz potrzebują większej przestrzeni w restauracji, kawiarni, pubie.
- W restauracjach o wysokim standardzie bardzo często są używane stoły okrągłe
Legenda do diagramu A - miejsce do przejścia (50- 70cm) B - miejsce na krzesło (45-55cm) C - miejsce obok stołu 15-30cm) D - szerokość stołu E - długość stołu F - miejsce dla gościa
Miejsce przy stole potrzebne dla gości. ( wymagana przestrzeń dla jednej osoby ) - Są trzy standardy: F1 - 50 cm ( niezbędne, minimalne - dla fast-food lub miejsc gdzie właściciel zakłada szybszą rotację klientów ) F2 - 60 cm ( typowy standard restauracyjny ) F2 - 70 cm ( wysoki komfort - ekskluzywne restauracje )
|